top of page

Utrustning och packning

Vid en längre tur är det bra att ta reda på mobiltäckningen, komplettera packningen med regnställ, reservproviant och en reparationssats (t.ex. kniv, tändstickor, lina och "silvertejp). Även reservglasögon och pannlampa kan vara bra att ha.

 

Det är viktigt att alltid ha flytvästen på - och att den är knäppt - oavsett väder, vind och vattendjup. Du ska kunna paddla obehindrat med flytvästen på och den ska sitta så stadigt så att den inte glider på kroppen och inte heller glider av kroppen om du hamnar i vattnet. För icke simkunniga rekommenderas alltid räddningsväst. Bada gärna med flytvästen för att se hur den fungerar i praktiken. Vi avråder från uppblåsbara flytvästar, de är inte funktionella i paddlingssammanhang eftersom de är i vägen om de är uppblåsta. Den automatiska uppblåsningen kräver dessutom omladdning varje gång den har aktiverats.

Förutom längden har bladets form betydelse. Ett stort blad ger högre belastning på kroppen än ett mindre blad.

Utrustning och packning

 

När det är vackert väder kan det vara lockande att paddla ut i bara t-shirt, shorts och naturligtvis flytväst. Ta för vana att alltid ha med en mobiltelefon i vattentätt fodral. Keps och solskydds- medel är en bra hjälp mot solstrålarna, som tar extra hårt ute på vattnet. Vädret kan slå om mycket snabbt. Det är lätt att bränna sig eller bli nedkyld om man inte kan klä på sig mera.

 

Ett enkelt sätt att klara plötsliga väderomslag är en vattentät "kanotpåse" med ombyte. Den kan med fördel även innehålla förstärkningskläder att ta på vid rast. Även förbandsartiklar hör till standardutrustningen.

 

Den som inte har en vattentät kanotpåse kan göra en egen genom att stoppa sakerna i en plastpåse, se till att ha ett par decimeter över i toppen som går att trycka ihop, vika den delen med 2–3 veck och knyta till med ett snöre för att åstadkomma en vattentät påse. Stoppa plastpåsen i en väska eller ryggsäck så att den inte riskerar att rivas sönder. Dricksvatten bör finnas med och vara lättillgängligt.

​

När kanotisten sätter sig i kanoten ska paddeln finnas inom räckhåll. En del av balansen sitter i paddeln. När man lärt sig hantera paddeln korrekt blir det lättare att parera kanotens rörelser. Det innebär att det är viktigt att börja i en riktigt stadig kanot så att man lär sig tekniken innan man ger sig på rankare kanoter och besvärligare väderförhållanden.

 

 För att kunna njuta av paddlingen och undvika skador är det viktigt med en anpassad paddeln.

 

Ett grovt mått är att kanadensarpaddeln ska nå nästan upp till hakan på paddlaren. På kajakpaddlar och paddlar till ståpaddling ska man kunna lägga fingrarna över det övre paddelbladet/handtaget. En lite kortare paddel är oftast bättre än en för lång paddel.

​

→ Flytväst

→ Kläder efter väder

→ Ombyte i händelse av

ofrivilligt bad eller väderomslag

→ Vattentät påse

→ Dricksvatten

→ Keps, solskydd och eventuellt

en glasögonsnodd

→ Mobil i vattentätt fodral

→ Första hjälpen

→ Reparation (kniv, vattentäta tändstickor, lina, silvertejp)

​

Vett, etikett på sjön
bottom of page