top of page
Misstänkt Hjätrstopp
HLR KURS
hlr Text

Under ett år sker cirka 10 000 hjärtstopp i Sverige. Cirka 65 % av dessa sker i hemmet. Med andra ord får ungefär 6500 familjer. Varje år var med om ett tragiskt hjärtstopp. Det är ju självklart att du ska kunna HLR eller hur? Det bästa av allt är att det är väldigt enkelt att lära sig. Du trycker på bröstkorgen och blåser ner luft i lungorna. Kom ihåg en sak, det är alltid bättre att göra någonting än ingenting alls. Gör så gott du kan. Vill du till exempel inte göra inblåsningar är det helt okej. Gör bara kompressioner.

Medvetande kontroll

 Om du hittar en person som har fallit ihop behöver du snabbt ta reda på vad som kan ha hänt. Börja med att kontrollera medvetandegraden. Ropa på personen ta tag i axlarna och skaka försiktigt. Titta efter tydliga livstecken med livstecken menas att personen hostar sväljer, rör sig och är kontaktbar. Om personen inte reagerar, ropar du efter hjälp och be någon annan att larma 112 omedelbart.

 Andningskontroll.

Alla muskler i kroppen slappnar av vid medvetslöshet tungan som är en muskel, slappnar också av och faller bakåt i svalget när man ligger på rygg. Det innebär att luftvägarna täpps igen av tungan och andningen upphör. Därför behöver du skapa en öppen luftväg innan du kontrollerar andningen. Ta av kläderna på överkroppen så att bröstkorgen är bar skapa en öppen luftväg genom att lägga en hand på pannan. Med andra handen lägger du 2 fingrar på hakspetsen och lyfter försiktigt uppåt. Vrid därefter huvudet bakåt tills det tar stopp. Nu är luftvägen öppen och du ska kontrollera om personen andas. Lägg din kind och ditt öra mot personens mun och näsa. Titta om bröstkorgen höjer sig. Lyssna efter andningsljud. Känn efter andetag mot din kind? Kom ihåg att titta i munnen efter främmande föremål. Ser du något i munnen ska du ta ut det försiktigt utan att trycka ner det i luftvägarna.

Stabilt sidoläge.

Om personen är medvetslös, men andas normalt. Lägg den i stabilt sidoläge och larma efter 2 stanna kvar hos personen hela tiden och fortsätt kontrollera andningen. Kom ihåg att det är viktigt att böja huvudet bakåt så att luftvägen hålls öppen. Fördelen med stabilt sidoläge är att du behåller en öppen luftväg som annars riskerar att blockeras av tungan. Om personen kräks eller har slem i halsen kommer det att rinna ut i stället för ner i luftvägen.

Hjärt och lungräddning.

Om personen inte andas eller andas onormalt börjar du med 30 kompressioner. Min ena handled mitt på bröstkorgen mitt emellan bröstvårtorna. Lägg din andra hand ovanpå den första och läs fingrarna i varandra. Vinkla upp händerna så att bara handloven har kontakt med bröstkorgen. Tryck ihop bröstkorgen cirka 5 till 6 centimeter och gör cirka 2 kompressioner per sekund. Släpp upp bröstkorgen mellan varje kompression. Inblåsningar.

Skapa en öppen luftväg

Genom att lägga en hand på pannan med andra handen lägger du 2 fingrar på hakspetsen och lyfter försiktigt uppåt.Drag huvudet bakåt tills det tar stopp. Håll för näsan med dina fingrar och gör 2 försiktiga inblåsningar så att bröstkorgen höjer sig lite grann. Varje inblåsning ska ta cirka 2 sekunder och utföra. Titta noga att bröstkorgen höjer sig vid varje inblåsning och att du verkligen får ner luft i lungorna. Fortsätter att växla mellan 30 kompressioner och 2 inblåsningar. Larma 1 1 2 om det inte är gjort tidigare. Är ni fler på plats? Hjälps ni åt för att behålla god kvalitet? Fortsätt med hjärt och  lungräddning utan avbrott tills sjukvårdspersonalen tar över eller tills personen visar tydliga livstecken.

bottom of page