top of page
Vindskydd/Tält

1. Först och främst, får du tälta eller sätta upp vindskydd här? I vissa naturreservat är det förbjudet. Allemansrätten tillåter inte heller att du tältar eller sätta upp ett vindskydd, där du kan tänkas störa någon markägare.

 

2. Är det platt? Alltså riktigt, riktigt platt. Inga grästuvor som sticker upp, ingen lutning åt något håll, inga kottar i ryggen?

 

3. Är det torrt? Lite fukt håller tältets golv för, men det bör inte sippa vatten mellan fingrarna när du känner efter.

 

4. Finns det vatten i närheten? Det är bekvämt om det finns ett vattendrag intlll din lägerplats, för disk och tvätt, för eldsläckning och bad och, om du är i fjällen, även för att dricka. Men sätt gärna upp ditt tält några höjdmeter ovanför vattnet för att komma bort från den kalla luft som kan samlas där.

 

5. Blåser det? Lite drag är bra så mygg och knott blåser bort, men är du i fjällmiljö och det blåser mycket kan du behöva leta efter lä.

6. Går det att elda? Om du vill mysa vid en lägereld är det bra att slå läger där det går att elda på ett säkert sätt (läs mer om lägereld).

7. Är gräset onödigt högt? I södra Sverige gillar fästingar att hänga i höga grässtrån. Undvik att slå läger i högt gräs om du vill undvika fästingar. Kolla också efter närbelägna myrstackar och unvik att slå upp ditt tält mitt i en myrstig.

 

8. Lyser solen? Var? Och när? Flödar solen över ditt tält på morgonkvisten kan det bli olidligt hett där inne. Går det att slå upp det i morgonskugga – välj det.

Sätta upp tält
Vindskydd
bottom of page