top of page

 

 

.

 

 

 

Vilka kläder som är mest lämpliga vid ett visst tillfällen beror till stor del på vilket material de är tillverkade av.

  • Bomull är ett naturmaterial som tillverkas av hår som sitter kring fröna på bomullsbusken. Bomull är mjukt och hållbart och ett mycket vanligt material i bland annat t-shirts, jeans, strumpor och underkläder. Nackdelen är att det suger åt sig vatten och torkar långsamt. När de blir fuktiga blir bomullskläder kalla.

  • Ull eller ylle är ett naturmaterial som tillverkas av  hår från får eller andra djur. Ull är smutsavvisande, isolerar bra och kan ta upp mycket vatten innan den känns våt. Ullkläder är varma även när de är fuktiga.

  • Fleece är ett syntetmaterial som tillverkas av polyester. Fleece är mjukt och fluffigt och isolerar bra.

  • Funktionsmaterial är ett samlingsbegrepp för syntetmaterial som släpper ut ånga. Det finns underställ, träningskläder och regnkläder i funktionsmaterial.

  • Dun är ett naturmatererial som består av små fjädrar och används som fyllning i jackor och sovsäckar. Dun är väldigt isolerande och väger nästan ingenting.

 

Flera lager

Bästa sättet att klä sig för att hålla rätt kroppstemperatur vid friluftsaktiviteter är att ha flera lager av kläder (flerlagersprincipen) 

Då kan du kan stänga till, öppna upp eller klä av dig efter behov. Mellan de olika skikten av kläder bildas luftlager som isolerar och hindrar att du kyls av.

 

1. Understället består av mjuka, tunna, kroppsnära kläder av ull eller funktionsmaterial. De ska släppa ut fukten som bildas när du anstränger dig, annars blir du kall när du stannar och vilar.

 

2. Mellanskiktet isolerar och varierar beroende på årstid, väder och aktivitet – exempelvis en tunn skjorta, en ulltröja eller en fleecekofta.

 

3. Ytterskiktet består av jacka och byxor som skyddar mot vind och regn, men ändå släpper ut ånga när du svettas.

 

4.Förstärkningsskiktet består av extra kläder som du sätter på för att inte bli kall när du stannar och pausar, exempelvis en tjock kofta eller en fleece.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mössa, vantar, halsduk

När det är kallt ute kyls kroppen av genom att värme försvinner ut till omgivningen. Mest kyls kroppen av på de ställen där det finns många blodkärl nära huden, till exempel huvudet, halsen och handlederna.

Sätt på mössa, vantar och halsduk för att inte bli nedkyld. Om du blir lite för varm kan du reglera din kroppstemperatur genom att ta av en vante eller knyta upp halsduken.

 

Skor, kängor och stövlar

När man går i naturen behöver man skor med en ordentlig sula, så att det inte gör ont i fötterna att gå på stenar och så att man inte halkar. Det är viktigt att de passar bra så att man inte får skoskav.

Om det är fint väder och du ska följa anlagda stigar fungerar gympaskor bra. På väldigt ojämnt underlag behöver man kängor som är stadiga runt anklarna och minskar risken att man vrickar fotleden. När det är fuktigt ute behöver du vattentäta skor. Är det riktigt blött behöver du stövlar.

flerskiktsprincipen
flerskiktsprincipen
Klä dig rätt
bottom of page