top of page
Paddelteknik
sväng kanoten
paddel teknik_edited_edited.jpg

Svänga kanoten med sveptag

Sätt ner hela paddeln i vattnet

nära fören.

 

För paddeln i en cirkelrörelse ut från kanoten med armen på dragsidan rak under hela taget. Den andra armen hålls nära kroppen och med paddeln lågt. Utnyttja bålrotationen och pressa med den dragande sidans knä och fot. Sväng åt båda hållen och känn efter att en ordentlig kraft överförs till kanoten. En kombination av framåt- och bakåtsvep vänder kanoten effektivt.

Vill man vända en kanadensare snabbt kan kanotisten som sitter fram paddla med framåtsvep och den bakre paddlaren med bakåtsvep, då roterar kanoten i stort sett på stället. Det går också att svänga en kanot som har fart genom att bromsa med paddeln. Då svänger kanoten mot paddelsidan.

Observera att kroppen roteras åt paddelsidan under hela taget.

 

Kanadensare svänger alltid från akterpaddlarens paddelsida. Därför måste kursen kompenseras lite vid varje paddeltag.

Det är kraftödande att hantera kursavvikelsen genom att ständigt byta sida med paddeln, vilket brukar vara den naturliga åtgärden innan man lärt sig det så kallade J-taget. Vid J-tag, som används av den bakre paddlaren, ritar paddeln ett J med bågen bakåt/utåt från kanoten.

När paddelbladet når höften, tryck tummen framåt och driv dragsidan av paddeln utåt. Då styr kanoten mot paddelsidan. Man kan även använda paddeln som ett roder och låta den ligga kvar längre tid i vattnet för att räta upp kursen.

Paddling byt sida
vett, etikett på sjön
bottom of page