top of page
Vad är långfärdsskridskor?

Långfärdsskridskor är en sorts skridskor där sko och skena enkelt kan kopplas isär och som används för långfärdsskridskoåkning. När man är ute så är man ibland tvungen att gå, exempelvis mellan sjöar, och då är det praktiskt att kunna koppla isär sko och skena.

Den idag i särklass vanligaste långfärdsskridskon är lättmetallskridskon som består av en fotplatta i aluminium och ett blad i knivstål som är cirka 40–55 cm långt och cirka 4 cm högt. Skenbredden brukar ligga mellan 1,1 och 1,4 mm. Skridskorna fästs med bindningar på skorna. Beroende på bindningstyp kan man som skor bland annat använda vanliga vandringskängor, kängor för längdskidåkning eller lättare telemarkskängor. Som tradition harlångfärdsskridskor haft fast häl, men på senare tid har skridskor med lös häl blivit mycket populära.

Fångad av långfärdsskridskor
Säkerhet och utrustning
Packning i ryggsäcken
Packning i ryggsäcken text

Det här bör vara med i en med i en skridsko ryggsäck förutom all säkerhetsutrustning.

I botten har ryggsäcken kan vi lägga ner det vattentätt förpackade extra ombyte och när vi säger extra ombyte så är det ett komplett ombyte strumpor, underställ, varma byxor, tröja, skaljacka, vantar, mössa och förstärkningsplagg (varm jacka dun) och handduk en extra plastpåse att förvara de blöta kläderna i.

 

Till matsäck har vi en termos med varmt vatten kaffe te. En flaska med vätska tex vatten och något att äta. Även den förpackad så att den inte blir blöt. En toarulle. Se till att lägga allt i tät förslutna plastpåsar, i  det här fallet beror ju det på att själva ryggsäcken inte är vattentät.

Sen har vi ett litet sittunderlag och så ytterligare en detalj som bör finnas med är ju en pannlampa i synnerhet på de tidigare skridskoturen på året som kanske befinner sig i december, januari början av februari.

 

 En telefon, alla i gruppen bör kunna kommunicera med omvärlden om det skulle ske en olycka. Vi vet ju faktiskt inte vem som kommer bli stående på isen. Telefonen ska kunna användas utan någon kod.

Den ska vara inpackad i något som är tät(plastpåse) och befinna sig lättillgängligt.

 Man ska alltså få fram den utan att behöva ta av sig ryggsäcken, så placera den gärna i bröstfickan på jackan.

I gruppen så bör man ha med sig:

Ett rejält första förband och en vindsäck, alltså någonting som kan ge skydd,

Dessutom om någon har gått igenom isen och blivit nedkyld så är det bra att ha med sig en survival bag så man kan packa in personen i ett kort varmt omslag.

Det kan också vara bra att ta med sig någon form av multitool.

Reservdelar i form av silvertejp några band. Ett bra slipverktyg för att kunna ta bort grader på skridskoskena som kan uppstå om man exempelvis köra på en liten sten under en bro eller liknande.

En karta och kompass på området är ju en fördel om alla i gruppen har både ur säkerhetssynpunkt Sen så blir det ju betydligt roligare och vara med på en tur då man vet vad man själv färdas hela tiden.

bottom of page