top of page
Dagens kroppsideal

Hur fungerar kroppsideal dag? Vilka kroppsideal förmedlas i TV, tidningar och film? Vilka budskap sänder reklamen ut?

Det enkla svaret på frågan är antagligen att kvinnan ska vara smal och att mannen ska vara muskulös. Men man får inte glömma att kropparna i reklam och på filmer har ändrats i datorn, bilderna har retuscherats. Ser en kropp väldigt jämn ut, inte den minsta utbuktning över byxlinningen, inte den minsta put på magen? Då kan du räkna med att bilden är retuscherad. Så ser inte en riktig kropp ut. En riktig kropp har- och ska ha - underhudsfett.

Annars låter vi oss luras. Är det sunt att det finns en starkt växande skönhetsindustri där kroppar ändras med hjälp av kirurgi, implantat och injiceringar för att passa ett retuscherat skönhetsideal?

duger jag inte som jag är
sociala medier och kroppsideal

Sociala medier gör oss ständigt tillgängliga - om vi vill. Vi har möjlighet att dela med oss av vårt liv samtidigt som vi får inblick i andras. De flesta av oss funkar så att vi bara vill dela med oss av det som är bra. Men det kan skapa stress.

När man växer upp känns utseendet viktigt. Det är något man tänker på ganska ofta. Man vill känna sig snygg, och man vill få bekräftelse. Sociala medier har blivit ett sätt att snabbt få bekräftelse för vad man äter, hur mycket man tränar och hur många kilo man minskat. Men att samla "likes" för dagens träningspass eller för hur mycket man gått ner - är det ett sunt förhållningssätt till den egna kroppen?

Ibland kan jakten på bekräftelse bli till utseendefixering och träningshets. En selfie här (får jag några likes?) och en träningsuppdatering där (hoppas någon ser hur mycket jag tränar) kan så småningom bli ett behov. När din dag och din självkänsla hänger på hur andra, ibland helt okända människor reagerar, då är det kanske dags att fundera på om det inte har gått för långt. Det viktigaste borde väl vara vad man själv och de människor man umgås med tycker om en? Och man får inte glömma - bakom andra skärmar sitter andra personer som har lika stort behov av bekräftelse som alla vi andra.

Vi har sagt det förut: den människa du vet att du ska tillbringa hela livet med är du själv. Så det gäller att vara sin egen bästa vän och inte utsätta sig själv för sådant man inte mår bra av. Och handen på hjärtat, vem vet vart bilder som läggs ut på sociala medier tar vägen i framtiden? Vem vet var de kan dyka upp? Det som känns som en bra idé att lägga upp i dag kanske inte känns lika bra om några år. Det som känns som en bra idé att lägga upp i dag kanske inte känns lika bra om några år. Då kanske man har andra vänner, är på jakt efter jobb eller är förälder till egna barn.

En sak är säker. Kroppsideal och skönhetsideal har ändrats genom tiderna, och kommer att ändras igen. Man behöver inte gå så långt bakåt i tiden för att förstå det. Men att må bra med sig själv och att ha en stark och frisk kropp - det kan aldrig bli gammalt. Så var ärlig mot 'dig själv. Känn efter hur din kropp mår. Det är viktigare än andras kommentarer. Om du känner oro kring ditt utseende, ta till ditt inre språk för att vända de negativa tankarna. Behöver du röra dig mer för att må bra så gör det, men gör det för din egen skull. Och gör det med måtta.

bottom of page