top of page
hälsosamt tills det blir extremt

Samtidigt hör man i samhällsdebatten ofta om ett ökat problem med övervikt i Sverige. Är det inte bra då med ett kroppsideal som är smalt  och muskulöst? Är det inte bara hälsosamt?

Det är alltid bra att leva hälsosamt att tänka på att röra sig och att äta bra mat. Det motverkar sjukdomar och gör oss piggare och gladare. Att se ut på ett visst sätt är dock inte detsamma som att ha en hälsosam livsstil.

 

Det som är extremt är oftast inte hälsosamt. Ett ideal som bygger på undernärda tjejer och "deffade" killar (med tydligt definierade muskler och för lite underhudsfett), skapar ett ohälsosamt kroppsideal. Det kan leda till ätstörningssjukdomar, som anorexi och bulimi. Jakten på stora muskler kan leda till beroende av dopningspreparat, som i sin tur resulterar i fysiska och psykiska skador (mer om detta längre fram).

Att hålla en hälsosam vikt

 

Så hur ska man då göra om man vill ha en hälsosam vikt? Man ska göra två saker: äta bra, och röra på sig.

Kortsiktiga bantningskurer fungerar inte. De kilon du eventuellt tappar när du följer dessa kurer, består mest av vatten. Och om du inte fyller på kroppen med kolhydrater, så kommer den i stället att ta sin energi från det protein som musklerna består av. Resultatet när du slutar med bantningskuren är oftast det motsatta till vad du ville uppnå. Vi ska förklara varför.

 

För det första: Muskler bränner fett. Har du mer muskler så använder kroppen mer fett som energi. Det blir en positiv spiral. Och du behöver inte alls vara biffig. Lagom styrketräning gör det lättare att hålla en hälsosam vikt. Har du däremot bantat bort muskelmassa, så blir din ämnesomsättning lägre.

 

 

 

 

För det andra: om du inte rörde på dig före bantningen, och inte gör det efteråt, så kommer din vikt inte att minska i längden. För att den ska göra det behöver du ändra din livsstil och röra dig mer. Det kan handla om att börja träna, men det kan också handla om enkla saker som att ta cykeln till skolan i stället for bussen, eller att gå en promenad några gånger i veckan.

 

För det tredje: Muskler väger mer än fett, det har du kanske hört. Vilka siffror vågen visar spelar alltså mindre roll.

Att hålla en hälsosam vikt handlar som sagt om hur mycket energi du får i dig i förhållande till hur mycket du gör av med. Äter du mat med högt energi-innehåll (energität kost) utan att röra på dig, så kommer du troligen att gå upp i vikt. För att må bra måste du äta en balanserad kost (exempelvis efter tallriksmodellen) och röra på dig. Så enkelt är det.

bottom of page